Home News Succesul: realizările personale zi de zi, starea de satisfacție și conștiința folosirii timpului și a resurselor la maximum …

Succesul: realizările personale zi de zi, starea de satisfacție și conștiința folosirii timpului și a resurselor la maximum …

written by Inesa Foltea May 6, 2018

Noua eroină de pe copertă este o doamnă de afaceri. Însă nu este omul de afaceri clasic – cu tendințe doar de acaparare, de avuție și celelalte să-i scape. Este om de-o vrednicie aparte și cu înclinații artistice. Să o cunoaștem din cele ce urmează.
D.M. Este greu de imaginat ca în zilele noastre, deloc ușoare, să te afișezi dintr-un unghi care să-ți scoată în relief calitățile frumoase. A reuși în Republica Moldova – a-ți face o carieră, a realiza o afacere, a-ți face nume – nu e atât de simplu. Mi-aș dori foarte mult, deși Vă cunosc de-o vreme, ca și cititorii revistei ,,Roua stelară” să Vă cunoască, să faceți obiectul unui model de om ce se impune, reușește. Care-ar fi unele secrete ce conduc spre succes?
I.F. A fi un model de succes este poate o apreciere foarte înaltă pentru mine, chiar dacă în ultima vreme aud aceasta din ce în ce mai mult din partea colegilor și a prietenilor, ceea ce nu pot să zic că nu mă bucură. Din contra, mă motivează să corespund într-un fel sau altul acestui statut. Și mă bucur și mai mult când doamnele, domnișoarele îmi spun că sunt un exemplu pentru ele și că multe din acțiunile mele le dau și lor un imbold de a crea sau începe un lucru dorit de multă vreme. Pentru mine succesul sunt realizările mele personale zi de zi, starea de satisfacție de la ceea ce fac, conștiința c-am folosit timpul și resursele mele la maxim și, poate, cel mai important este că mă ocup cu ceea ce-mi place și pot face mai bine. Este greu în zilele noastre să-ți permiți acest lux, dar numai când te vei afla, cum spun englezii în „flow”-ul tău, numai atunci vei fi împăcat cu sine și cu lumea din jur și din acel moment, nu doar că vei face lucruri frumoase, ci vei începe să creezi lucruri extraordinare, fantastice, ceea ce nu ai avut curajul până atunci. Pot să afirm că am descoperit aceasta pentru mine și, la moment, sunt satisfăcută din plin de munca și odihna mea. Nu pot zice că întotdeauna a fost așa, au existat căutări, informări, analize, îndoieli, greșeli și, cu siguranță, vor mai fi și pe viitor.
D.M. Care Vă sunt începuturile și cum a fost parcurgerea acestui traseu?
I.F. Baza inconștientă pot s-o consider copilăria, școala. Apoi, cea conștientă, o atribui norocului de a studia la primul Liceu Teoretic din Țaul și acele învățături, sfaturi mi s-au înrădăcinat adânc în minte și suflet, unele și astăzi prinzându-mi bine. Spre exemplu, modul cel mai rapid și ieftin de-a învăța lucruri bune este să te înconjori de oameni de valoare. Și astăzi încerc să fiu în preajma oamenilor c-un potențial înalt, c-o experiență de invidiat, cu realizări frumoase, ceea ce îmi permite și mie să aleg din cunoștințele lor.
D.M. Studiile v-au ajutat în viață, v-au marcat, vă sunt un ghid, călăuză în viață?
I.F. Am făcut studiile în România, Moldova: USM, ULIM, ASEM, apoi în Germania, Italia; am participat la foarte multe seminare, conferințe, work-shop-uri, multe eu la rândul meu le-am organizat. Am avut noroc și de muma-natură. Citeam recent în zodia mea și accentul e pus pe setea permanentă de cunoștințe. Și în prezent particip constant la diferite întruniri informative din domeniul traducerilor și al turismului. Bunăoară, ieri am participat la a treia întrunire anuală a traducătorilor de limba italiană unde m-am învrednicit c-o diplomă. Diplomele și certificatele fac parte din viața mea.
D.M. Copilăria, dulcea copilărie, cum vorbim noi. Importanța ei nu poate fi tăgăduită sub nici o formă. Din această perspectivă, care ar fi căile spre devenire pentru orice persoană?
I.F. Copilăria este partea cea mai curată și deschisă spre perceperea și absorbția informațiilor în viața omului. Având doi băieți frumoși, trăiesc și eu alături de ei acest farmec al copilăriei la moment și încerc să-i susțin în tot ce este frumos, util și interesant pentru ei. Ceea ce îmi propun, e să le transmit că copilăria este și afară, în parc, pădure, stradă, localuri de distracții pentru copii, nu numai în fața calculatorului. Uneori reușesc, alteori cu toții avem de lucrat. Fiecare persoană trebuie să-și stabilească în mod individual căile de devenire. Este adevărat, la început modelele noastre sunt părinții, profesorii, unii colegi, poate, dar în timp fiecare trebuie să se informeze singur de la toți și de la toate, dar să ia o decizie de sine stătător pentru dezvoltarea personalității sale, care urmează să fie continuă pe întreg parcursul vieții, să-și asume deplina responsabilitate pentru aceasta și să suporte consecințele, atât laudele și aprecierea celor din jur, cât și reproșurile în caz de eșec. În acest caz vom deveni o personalitate creatoare și nu vom juca rolul de victimă și vom căuta mereu pe cine să dăm vina pentru eșec.
D.M. Ați vorbit de studii, dar nu ați indicat la ce facultăți, la ce domenii se referă.
I.F. Am studiat următoarele domenii: economie, juridică, limbi străine. Am avut parte de-o perioadă lungă de studii, care, și la moment, continuă sub diferite forme. Însă în toată această perioadă am și lucrat. Consider că această combinare a studiilor și a lucrului este cea mai bună cale de-a descoperi calitățile și posibilitățile tale și de a le îmbunătăți. Doar experiența proprie îți dă valoare. Am muncit în școală ca profesoară și la moment predau limba germană în liceu. Aceasta te face să fii mereu într-o formă perfectă atât mintală, cât și comportamentală. Sfera traducerilor ocupă cea mai mare parte din munca activă și, de fiecare dată când vine vorba de traduceri, ciulesc urechile și mai tare. Prestarea serviciilor de traducere și interpretariat pentru limbile: engleză, italiană, germană, franceză, rusă îmi ia mult efort și energie, dar este o satisfacție și-o remunerare dublă când vezi un client foarte mulțumit de interpretarea ta sau când vezi rezultatul traducerii scrise. Și consider că am găsit un echilibru aproape perfect pentru repaosul după perioada intensă din traduceri – turismul. Iubesc nespus să călătoresc, să descopăr lucruri, locuri, oameni noi. Sunt chiar îndrăgostită de această meserie. Îmi fac planuri pentru jumătate de an înainte, un an și chiar pentru următorii cinci ani ce aș dori să vizitez, cum ar trebui să fie organizate călătoriile și ce ași putea să realizez în aceste călătorii. Am vizitat peste 30 de țări și îmi propun cel puțin tot atâtea în următorii 5 ani.
D.M. La ce lucrați în prezent? Împărtășiți-ne ceva din experiența Dvs.
I.F. În prezent pun accent pe prestarea serviciilor de traducere și interpretariat pentru instituțiile judiciare și notari, administrez și dezvolt companiile MARION, INTRALEX, VASSY TRADE și FOLTEXT. Mă implic la maximum după posibilitate în promovarea turismului intern și a celui extern. De nu demult administrez un blog în care încerc să transmit anumite gânduri, idei, emoții atât prin text, cât și prin fotografii.
D.M. Ce ar trebui, în viața unui om, să primeze drept valoare?
I.F. O valoare mare sunt calitățile omenești: modestia, respectul față de cei mai vârstnici, încrederea în forțele proprii, sinceritatea, devotamentul.
D.M. Ce apreciați mai mult la un om? (Acesta pentru a fi drept model pentru tineri.)
I.F. Indiferent de profesia îmbrățișată, consider că fiecare om este creativ, doar că trebuie să descopere calitățile sale și să aibă curajul să le dezvolte. Aceasta îți dă o plusvaloare, încredere ca persoană, și te ajută de multe ori în lucru.
D.M. Revista ,,Roua stelară” este destinată tineretului. Ea inserează multe creații literare ce iau în dezbatere tema dragostei. Ce valorează dragostea pentru Dvs. și ce ați avea de spus tineretului în această privință?
I.F. Dragostea este poate sentimentul cel mai sublim pe care îl trăim pe acest pământ, tinerii să aibă foarte mare grijă de cele mai scumpe sentimente ale lor, să nu le irosească în van.
D.M. V-am descoperit satisfăcută de munca pe care o îndepliniți. Ce le-ați spune, împărtăși tinerilor pentru a se realiza, a trăi o viață frumoasă, ca să se simtă împliniți?
I.F. Într-adevăr, sunt satisfăcută de munca mea, de oamenii care mă înconjoară și de viață în general. Cu siguranță, sunt multe lucruri care mi-aș dori să le îmbunătățesc, însă trăiesc multe clipe fericite alături de cei dragi. Tinerilor le vorbesc întotdeauna, inclusiv la prelegerile mele, să îndrăznească să viseze înalt, să transforme unele din aceste vise în scopuri și să înceapă să lucreze asupra realizărilor acestor scopuri de astăzi. Frica nu aduce nimic bun, decât pierdere de timp. În munca mea întâlnesc tineri foarte talentați, cu un potențial înalt și având atâtea posibilități, mă bucură nespus creativitatea și succesele lor.
D.M. Ce regretați pentru tot ce avem în țară? Ce am putut avea și nu avem, într-un concurs oarecare de împrejurări…
I.F. Regret că foarte mulți dintre colegii mei, extraordinar de buni specialiști, trăiesc și activează practic în toate colțurile lumii, dar nu în Moldova, discutăm des prin rețelele de socializare, majoritatea sunt satisfăcuți de munca lor, dar dorul de casă îi apasă pe fiecare într-un mod sau altul. Sper că va veni o vreme în care tinerii noștri vor dori și vor fi mândri să muncească în Moldova. Asta încerc să cultiv studenților și copiilor mei.
D.M. Ce le doriți autorilor, dar și cititorilor revistei Roua stelară?
I.F. Autorilor – admirația și respectul meu, cititorilor revistei Roua stelară le doresc cât mai multă implicare și curiozitate să citească revista din scoarță în scoarță și să participe și ei activ la elaborarea revistei cu idei și sugestii noi.
D.M. Mersi mult!
I.F. Și Dvs. vă mulțumesc.

0 comment
    | 

You may also like

Leave a Comment